Van idee naar spel
Als gezin spelen we regelmatig bordspellen. Daarnaast zijn we groot liefhebber van klassieke muziek. Het leek me leuk om deze twee zaken te combineren. Met fotootjes, papier en schaar ben ik aan de slag gegaan: puzzelen waar de onderdelen op het bord zouden passen. En daarna begonnen met spelen. En het leuke was dat het werkte. In de loop van de tijd zijn er door ideeën van proefspelers (Maria en Corine) een aantal spelelementen toegevoegd, zoals de plaag-, geluks- en herstelkaarten.
Eenvoudige versie
Nadat we het spel met verschillende mensen gespeeld hadden gespeeld gaven sommigen aan dat ze het te uitgebreid te vinden of te lang duren. Daarom ben ik gaan proberen of een vereenvoudigde versie ook mogelijk is. Dat is gelukt, die basisversie noem ik Ensemble. Hierbij zijn per muziekstukkaart maximaal vijf muziekinstrumenten nodig en is de tijdsduur beperkt. Voordeel is dat deze spelvariant ook geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar.
Muziekstukken
Het zoeken van leuke een leerzame muziekstukken bleek een hele klus. Muziekdocent Hans Scheepers heeft me geholpen bij het samenstellen van de muziekstukken. Het was een heel gepuzzel, maar door Hans’ enorme kennis van muziek kwamen er een heel aantal mooie stukken naar voren.
Spelvariant
Vervolgens hebben we een nieuwe variant van het spel Symphony uitgeprobeerd. Met z’n
4-en het spel gespeeld waarbij twee teams van twee zijn gemaakt. Een paar kleine aanpassingen in de spelregels waren nodig, maar verder gaf het een nieuwe dimensie aan het spel. Naast een winnaar is er ook een winnend team.
Crowdfunding & Productie
In november 2015 ben ik begonnen met een crowdfundingsactie om te peilen of er brede interesse is voor het spel en om de opmaakkosten te dekken. Deze actie verliep voorspoedig en in april 2016 kon ik opdracht geven aan de Nederlandse Spellen Fabriek in Medemblik om het spel te produceren. Half mei 2016 rollen de spellen van de persen.